Om


Kort fortalt

en lys idé forsterkes med laser...

En kjølig kveld vinteren 2015/2016 kjente jeg de første tegnene. Det kriblet i fingrene, og datamaskinen min maste om lite ledig diskplass. Det var da jeg bestemte meg for å la kreativiteten utfolde seg til noe mer enn bare grafikk på en PC skjerm.
De første to månedene var det en intens søken etter 3D printer i brukbar prisklasse. Desverre for 3D printeren viste det seg at fillamentet man bruker ved printing koster en del, og teknologien er ikke akkurat høyhastighet. Etter utallige timer på datamaskinen, ved å saumfare diverse forum, bestemte jeg meg for å la kreativitet være kreativitet, og ta til takke med digitale versjoner av alt jeg hadde lyst å lage. Det jeg ikke hadde fått med meg var at det hadde blit plantet en liten tanke bakerst i hodet mitt. For i all leten etter 3D printer hadde jeg skummet forbi en hel bråte med DIY-diode lasere.
Dagene gikk og kriblingen i fingrene ville ingen ende ta. I ren desperasjon bladde jeg meg igjennom hundrevis, om ikke tusenvis, av produkter i apper som eBay, Aliexpress og Alibaba. Det eneste jeg oppnådde med det var krampelignende smerter i hånden og flatt batteri på telefonen.
Men der! Akkurat da jeg skulle gi opp for godt dukket en reklame opp på en nettside med bilde av noe merkverdig maskineri. Det så mest ut som en gammel nåleprinter i "freshe" farger. Jeg klikket meg inn og der fant jeg den; Laserkutter!

For å gjøre en lang historie kort ble det måneder med research og eposter frem og tilbake til Kina. Og der var laseren bestilt! Som en unge som gleder seg til jul gikk jeg og trippet og ventet. Og ventet. Og ventet enda mer. Der! Endelig! En epost fra selgeren. "Vi beklager men vi kan ikke sende laseren til Norge". Jeg ble så sint! Tre uker tok det dem å finne ut at de ikke kunne sende til Norge. Så da var det på an igjen. Nye uker med eposter til potensielle selgere. Denne gangen gikk det bedre. Fra laseren var bestilt til den ble sendt tok ikke mer enn 8 virkedager. Frakten tok ca en uke med DHL, og laseren sto på plassen sin hjemme hos meg klar til sommerferie. Ja du leste riktig. Sommerferien var alt bestilt og betalt, og avreise var 3 dager etter at laseren hadde dukket opp.
Etter ferien fikk jeg masse arbeid med å demontere hele laseren, trekke alt av kabler og slanger på nytt, jorde maskinen (nei den var ikke jordet fra fabrikk) og kalibrere både arbeidsbord og speil. Prosessen tok en liten uke å fullføre, og heldigvis har jeg ikke måtte gjøre det igjen (annet enn noen oppgraderinger som er gjort underveis).
Så her er vi i dag, laseren og jeg, og virkeliggjør alt fra julepynt til fidget-spinnere.

Etter 2 år med laseren var det på tide å oppgradere maskinparken og introdusere verkstedet for en ny metode å maskinere på.

Resultatet ble en 3D printer fra produsenten Anet. Printeren ble bestilt, bygget og testet før den ble plukket fra hverandre igjen og gjennomgikk massive oppgraderinger. 2 måneder senere var printeren klar og på nytt kalibrert.

Litt under radaren ble det også i løpet av sensommeren 2018 kjøpt inn en liten CNC fres som til nå utelukkende har blitt brukt til å frese kretskort, men målet er å implementere den i mitt vanlige arbeid også.


Teamet

Tarjei Eide Hodneland
Født:  21.05.1985
Fra:  Bergen
Utdanning:  Teknisk Tegner, Lokomotivfører


K40D
Type:  CO2
Effekt:  40W
Arbeidsområde:  300mm * 200mm


TwoWin 3018 CNC
Type:  Fres
Arbeidsområde:  300mm * 180mm * 45mm


Anet E12
Type:  FDM
Arbeidsområde:  300mm * 300mm * 400mm

Om siden

Denne siden er ett prosjekt på privat initiativ med hovedfokus på prosess og sluttresultat. Prosjektene utvikles ved hjelp av varierende programvare på PC samt laserkutter, 3D printer, CNC fres eller dreiebenk.

Viktig!

Denne siden blir oppdatert etter hvert som prosjekter fullføres. Kom tilbake med jevne mellomrom slik at du ikke går glipp av noe.